Tuesday , June 18 2024
Breaking News

Tomografie Oculara In Coerenta Optica

La ce trebuie sa te astepti de la o tomografie oculara in coerenta optica?

O tomografie oculara in coerenta optica este o tehnologie de imagistica de diagnosticare neinvaziva puternica. Ofera imagini foarte detaliate, tridimensionale si in sectiune transversala ale tesutului retinian sensibil la lumina din partea din spate a ochiului.

Acest dispozitiv cu software de analiza insotitor ofera medicului oftalmolog informatii nepretuite pentru a evalua starea de sanatate a retinei si pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor retinei si a glaucomului. O tomografie oculara in coerenta optica ofera imagini microscopice virtuale ale ochiului si permite medicului sa monitorizeze cu precizie schimbarile pe parcursul unei serii de vizite.

Cand poate fi recomandata o tomografie oculara in coerenta optica?

O examinare OCT poate fi recomandata in urmatoarele circumstante:

  • In timpul unei examinari oculare de rutina, este detectata o anomalie in partea din spate a ochiului.
  • Pentru pacientii care pot prezenta un risc crescut de a dezvolta o boala retiniana.
  • Pacientilor care pot prezenta un risc crescut de a dezvolta glaucom.
  • Pacientilor care au presiunea intraoculara mai mare decat normala.
  • Pacientilor cu pierdere a campului vizual.
  • Scaderea vederii, posibil din cauza problemelor maculare.

Macula este o zona foarte mica in partea centrala a retinei, cu portiunea centrala a maculei, fovea fiind doar cam de dimensiunea capului unui ac. Aceasta zona de specialitate este responsabila pentru acuitatea vizuala detaliata necesara pentru sarcinile zilnice.

O tomografie oculara in coerenta optica este de obicei cea mai eficienta solutie disponibila pentru a detecta si monitoriza o serie de afectiuni maculare. Se pot aminti aici inclusiv degenerescenta maculara, tractiunea, membrana epiretiniana, gaura maculara, boala diabetica a retinei si edem.

Legatura dintre o tomografie oculara in coerenta optica si glaucom

Cele mai frecvente boli care afecteaza nervul optic sunt un grup de boli cunoscute sub numele de „glaucom”. Glaucomul este o boala tacuta; nu va da niciun simptom pana cand nu este foarte avansat, moment in care este adesea prea tarziu sa faceti ceva in privinta asta.

Examenele regulate ale ochilor sunt foarte importante, deoarece se pot detecta semne de glaucom in timp ce acesta este inca in stadiile incipiente. Acest lucru este deosebit de important daca exista cineva in familie care a avut glaucom. Se poate folosi o tomografie oculara in coerenta optica pentru a scana fibrele nervoase ale retinei si pentru a cauta orice semne de deteriorare cu mult inainte de a va afecta vederea.

Tomografie Oculara In Coerenta OpticaAnterior, specialistii se bazau pe citirile presiunii ochilor si pe testul campului vizual (viziunea periferica) pentru a determina daca glaucomul isi face aparitia. Dar, trebuie sa recunoastem faptul ca aceste teste au limitele lor. Citirile de presiune diferite vor insemna lucruri diferite in functie de individ. O citire de presiune „inalta” poate fi normala pentru o persoana, dar poate cauza probleme pentru alta.

Testul campului vizual este un test dificil de efectuat si necesita putina obisnuire. Acest lucru inseamna ca trebuie sa finalizati testul de mai multe ori inainte de a putea trage concluzii din acesta.

De asemenea, ar putea fi pana la 40% din fibrele nervoase deja deteriorate inainte ca vederea periferica sa fie afectata! O tomografie oculara in coerenta optica este mult mai precis in detectarea daunelor si a le detecta mai devreme.

La ce sa va asteptati de la aceasta procedura?

O tomografie oculara in coerenta optica este foarte simplua si dureaza doar cateva secunde. Nu exista fulgerari bruste sau pufuri de aer. Nu este un testdureros si nimic nu va va atinge ochiul. Pur si simplu tot ce faceti este sa va uitati in aparatul OCT.

De obicei, nu necesita dilatarea pupilelor (marirea pupilelor folosind picaturi), desi acest lucru poate fi inca necesar in functie de circumstantele individuale. Optometristul dumneavoastra va putea vizualiza imediat scanarea, asa ca va putea discuta rezultatele cu dumneavoastra in ziua respectiva.

Check Also

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov Alegeti un Cabinet Dentar Brasov cat mai bun. Veti vedea ca nu …

Close